Volksmolen Zijpe, ruim een half jaar verder.

Volksmolen Zijpe
Het eerste gerealiseerde ‘Volksmolen-project’ staat inmiddels een half jaar probleemloos duurzame energie op te wekken langs het Noord-Hollands kanaal nabij Sint Maartenvlotbrug. De Volksmolen staat naast acht andere windmolens welke samen Windpark Zijpe vormen. Samen met Kennemerwind (eigenaar Windpark Zijpe), Wind Energy Solutions (fabrikant) en vooral door de lokale gemeenschap is dit prachtige duurzame project tot stand gekomen.

Afgelopen maanden heeft de wind zich goed laten voelen, horen en ook laten ‘zien’. De prestaties welke vervolgens met deze wind worden geleverd door onze Volksmolen kunnen wij handig monitoren via ons SCADA-systeem. En die prestaties zijn louter positief. Sinds de installatie en ‘commissioning’, die plaats vond begin november 2019, heeft de Volksmolen tot op heden meer dan 145.000 kWh geproduceerd. Een mooi resultaat waar alle betrokkenen trots op zijn.

Hoe is de Volksmolen Zijpe tot stand gekomen?

Via de postcoderoosregeling was het mogelijk om samen met particulieren, bedrijven en stichtingen uit de directe omgeving (de postcoderoos) een oude bestaande windmolen te vervangen door een nieuw exemplaar. Als inwoner van deze postcoderoos kon men mee investeren in een nieuwe windmolen. Men werd vervolgens lid van een windenergie coöperatie welke de windmolen beheert. De energie die opgewekt wordt door de nieuwe molen, komt ten voordele van de coöperatieleden. Door de goede samenwerking met energiecoöperatie Kennemerwind en de duurzame burgers is dit duurzame initiatief snel gerealiseerd.

15 jaar lang goedkope energie

De diverse deelnemers die een windkavel hebben gekocht ontvangen 15 jaar lang vrijstelling van de energiebelasting op elektriciteit. Op deze manier is elke deelnemer gegarandeerd van 15 jaar goedkope energie, die ook nog eens lokaal is opgewekt. Een win-winsituatie.

Heeft u interesse in een soortgelijk wind-project in uw regio of vragen over de Volksmolen zelf? Neem vrijblijvend contact op met Sjoerd Overpelt, projectleider van de Volksmolen, of klik hier

Sjoerd Overpelt

06-83 52 38 56

info@volksmolen.nl