Mooie start voor windenergie-project ‘Volksmolen’ Reahûs!

Mooie start voor windenergie-project ‘Volksmolen’ Reahûs!
Een zeer voortvarende start voor het lokale windproject in Reahûs (Súdwest-Fryslân) waarbij lokale burgers, bedrijven en verenigingen (op basis van de Postcoderoosregeling) direct profiteren van de vrijstelling van de energiebelasting op hun stroomverbruik. Inmiddels is voor bijna 50% van de beschikbare windkavels een inschrijving ontvangen.

Een lokale energiecoöperatie gaat de oude windmolen in Reahûs vervangen door een nieuwe windmolen van hetzelfde formaat maar met een verbeterde techniek en een hogere opbrengst aan energie. Eind mei 2018 zijn daarover 2 informatie-avonden gehouden in Scharnegoutum en Reahûs.
Belangstellenden werden geinformeerd over hoe zij, lokaal, een bijdrage kunnen leveren aan een schoner milieu en tevens flink kunnen besparen op hun energierekening.

Voor wie is deelname aan dit project interessant?
Deelname aan dit lokale energie project is interessant voor ieder huishouden, bedrijf of vereniging die:

  • een bijdrage wil leveren aan een schoner milieu,
  • stroom afneemt van een centrale energieleverancier,
  • flink wil besparen (ruim 60%) op de energierekening en
  • woont in de volgende postcodegebieden:
    8736, 8635, 8629, 8642, 8628, 8603, 8631, 8632, 8644 en 8647.

Burgers die plannen hebben om bijv. zonnepanelen op hun dak te plaatsen kunnen beter kiezen voor dit alternatief: een hoger rendement, een lagere investering en een blijvend mooi dak.

Wat houdt deelname in?
Er worden 700 windkavels ter grootte van 250 kWh uitgegeven. Men kan een windkavel kopen voor € 99 per stuk en wordt daarmee meteen lid van de coöperatie en mede-eigenaar van de molen. De kavels geven deelnemers 15 jaar lang gegarandeerd recht op vrijstelling van de energiebelasting ter hoogte van maximaal hun jaarlijkse verbruik. De energiebelasting zal in mindering worden gebracht op de energierekening. Dat kan een forse besparing worden aangezien in de prijs van elke kWh (ca. 20ct) 12,56 eurocent energiebelasting is opgenomen. Een gemiddeld huishouden bespaart al snel € 125,- per jaar en dat 15 jaar lang!

Extra positief aan dit project is dat men de kavels altijd weer kunt inleveren mocht dat gewenst zijn. Indien men tussentijds kavels wilt bijkopen doordat het verbruik in elektriciteit gedurende de periode is gestegen behoort dat ook tot de mogelijkheden…mits er nog kavels beschikbaar zijn natuurlijk.

Voor mensen die geinteresseerd zijn in de Volksmolen-projecten is de website www.volksmolen.nl/projecten/ een goede bron. Hier kan men meerdere projecten inzien en alle ins-en-outs teruglezen. Voor het project in Reahus organiseert de Volksmolen op 5 juli 2018 een informatie-avond in Sneek, locatie: Wijkgebouw de Swetser in Sneek. Aanvang 19:30